Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (2024)

2024-06-28 10:00

AI, ChatGPT

Ha nem tudod, honnan vásárold meg a legjobb terméket, ebben is segíthet neked a ChatGPT! Nézzük most meg egy pendrive-os példa segítségével!

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (1)

Csak egy darab pendrive-ot szeretnék

Az online vásárlások a mindennapink részei lettek. Egy-egy jól felépített weboldalon végeláthatatlan mennyiségben vannak az áruk. Úgy érezhetjük, mintha az ország összes boltjában egyszerre lennénk (egyes weboldalaknál ez pontosan így is történik).

Ahol viszont több száz, vagy több ezer (amazon esetében pedig több millió) termék van, hogyan találjuk meg azt, ami nekünk a legjobb?

Ebben fog a ChatGPT segíteni egy pendrive vásárlás példa segítségével!
(A művelethez az előfizetős chatGPT szükséges)

Első lépcsőfok

Az optimális ár keresése

Bár évtizedek óta vannak olyan weboldalak és technikák, amelyek megkeresik a legolcsóbb terméket, mi most mégis ezzel kezdjük. Ugyanis itt lehet a legkönnyebben megérti a GPT működését, és ezt lehet a legkönnyebben reprodukálni.
Azaz ezt most azonnal bárki ki is próbálhatja!

Melyik pendrive legyen?

Feladat: Keressük meg azt a pendrive-ot, egy adott oldalon, amelyiknek a legjobb az ár/tárhely aránya.

Ez egy nagyon gyakran visszatérő kérés. Az online vásárlásoknál sokszor belefutunk abba a problémába, hogy ugyan az a termék változó mennyiségben kapható. Pl. ceruzaelem vásárlásakor találkozhatunk 2-es, 4-es, 6-os, 8-as, 12-es csomagolással is. Nagyobb oldalakon pedig akár 400 darabos verzióval is!
Itt nem elég, hogy ár szerint sorba rendezzük a termékeket. Mert nyilván a 20 darabos csomag drágább lesz, mint a 2 darabos. Holott a ár/darab esetén már valószínűleg a 20 darabos lesz az, amit érdemesebb megvenni.

A pendrive-ok esetében is hasonló a szituáció. A nagyobb tárhellyel (GB) rendelkezők bár drágábbnak látszanak, de amint az ár/GB-ot kezdjük számolni, ez nem így lesz. A tárhely méretének növekedésével az ár/GB általában csökken. De csak egy ideig. A nagyobb méretek általában újabb és egyúttal drágább technikát igényelnek. Így egy idő múlva a tárhely növekedésével az ár is drasztikusan emelkedni kezd.

Az ár mellett persze más szempontok is fontosak lehetnek: sebesség, kompatibilitás, garancia, stb.. De ebben a példában az egyszerűség kedvéért a háttérbe szorítjuk. De ha kérjük, akkor ezekre az információkra is odafigyel a ChatGPT.

Az utasítás

A példában a magyarországi MediaMarkt weboldalát használtam, mert ennek szerkezetét a ChatGPT tudja kezelni. Az online áruházak dinamikus oldalakból vannak felépítve, és ezek gondokat okozhatnak a ChatGPT-nek. Ebben az esetben a GPT4 önmagában nem is elég. Szükségünk lesz a Voxscript GPT-re, ami egy CustomGPT. Speciálisan arra programozták, hogy web-oldalak tartalmát adja át a ChatGPT-nek elemzésre.

Továbbá a nyelvi modellek még nem igazán alkalmasak arra, hogy több száz (vagy több ezer) termék között válogasson. Így ebben a példában szűkítettük a kategóriát egyetlen gyártóra. Így már csak 28 pendrive közül kellett a ChatGPT-nek választania.

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (2)

Prompt:

"Az alábbi oldalon pendrive-okat árulnak:Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (3)Kérlek, készíts egy táblázatot arról, hogy melyik pendrive esetében a legjobb az ár / tárhely arány!A táblázatban az ár és tárhely méret mellett szerepeljen az írás sebessége és az is, ha van valami extra tulajdonsága. Azt is írd le, hogy mennyibe kerül 1 GB tárhely ára."

Eredményként kaptunk egy jól átlátható táblázatot. Mellé a ChatGPT azt is leírta, hogy szerinte melyik pendrive-ot érdemes megvásárolni.

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (4)

Mentés Excel formátumba

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (5)

Tételezzük fel, hogy nem magunknak vesszük a terméket, hanem mondjuk a főnökünk kérte meg, hogy keressük meg az optimális árat. Más esetben egy nagyobb társaság előtt tartunk előadást, ahol prezentálni szeretnénk a találati eredményt.
Ekkor mégsem lobogtathatjuk a ChatGTP válaszát. Inkább tegyük át Excel formátumba, ahol kedvünkre alakítgathatjuk a kinézetét, vagy az kinyert adatokkal dolgozhatunk tovább.

Ehhez csak annyit kellett tenni, hogy megkérjük a ChatGPT-t, hogy a keresés eredményét Excel formátumba is készítse el.

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (6)

Összegzés

Erre keresésre joggal mondhatjuk, hogy ezt meg lehet csinálni a ChatGPT nélkül is. Ráadásul még célprogramok is vannak, amelyek a legjobb árat megkeresik. Nem is beszélve a számtalan szűrőről, ami az elmúlt években már bejáratottan segítik a vásárlókat.

De a fenti csak egy példa volt (egy bemelegítő példa), hogy lássuk, miként működik a ChatGPT. Más oldalakra és másfajta keresésre, elemek gyűjtésére és listázásra is használhatjuk. Olyanokra, amik nincsenek az online árukeresőkhöz hozzákötve. És olyan adatokra is kereshetünk, amelyekre korábban semmilyen programmal nem találhattunk rá!

Második lépcsőfok

Asztalt keresünk

Feladat: Keressük meg azokat az asztalokat az online értékesítő oldalon, amelyeknek a felületük 1 m²-nél nagyobbak!

Egyetlen egy asztalnál sem adják meg a felületének a méretét. Általában szélességet és hosszúságot adnak meg, azt is cm-ben. De a cm nincsen kiírva. Tehát a ChatGPT-nek nemcsak ki kell számolnia a termékek méretéből a felületet, de azt is meg kell értenie, hogy milyen mértékegységet adtak meg.

Ebben a példában a JYSK weboldalát használtam. Az utasítás pedig a következő volt:

Ezen az oldalon keresd meg azokat az asztalokat, amelyeknek a felülete 1 négyzetméternél nagyobb, és rendezd táblázatba: név, méret és ár!https://jysk.hu/etkezo/etkezoasztalok
Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (7)

A ChatGPT 4 asztalt talált az oldalon, amelyek a keresési kritériumokba belefértek. Majd a kért adatokkal (jelenleg csak az ár) beírta egy táblázatba.

Ezúttal is kérhetnénk egy Excel táblázatot. De ismét lépjünk egyel tovább.
Megkérjük a ChatGPT-t, hogy mindegyik terméknek olvassa el az oldalát, és készítsen róla egy leírást.
A szerver terheltségétől függően egy vagy több oldalt tud egyszerre beolvasni a program. Ha biztosra akarunk menni, egyesével kérjük az oldalakat!

Prompt:

"Azt kérném tőled, hogy a táblázatba írt első termék weboldalát látogasd meg, és készíts róla egy részletes leírást!"
Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (8)

És még mindig nem értünk a végére!
Ez a formátum ismételten olyan, amivel a GPT környezetében jól lehet dolgozni, de más embernek mégsem adhatjuk oda. Megkérjük a ChatGPT-t, hogy készítsen belőle Word formátumot.

"Készíts erről a négy termékleírásról egy Word dokumentumot! Mindegyik termék külön oldalon legyen, szépen megformázva, üzleti színekkel."
Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (9)

Rövid idő múlva megkapjuk a Word dokumentumot, amit mindjárt töltsünk is le! Ugyanis a ChatGPT szerveren biztonsági okokból csak rövid ideig maradnak meg a fájlaink.

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (10)

Következő lépcsőfok

Láthattuk, hogy a ChatGPT a Voxscript GPT-el együtt egyszerűbb, és összetettebb adatgyűjtést is tud végezni. Fontos különbség a hagyományos programokkal szemben, hogy itt mi adjuk meg, hogy melyik oldalakon és milyen keresési feltételekkel szeretnénk az információkat kigyűjteni.

A kapott adatokat a mi igényeink szerint formázhatjuk: Excel táblázat, Word dokumentum, PowerPoint prezentáció. De más formátumokba is küldhetjük az adatokat további feldolgozásra.

Tehát nemcsak egy „itt van az eredmény és pápá” eredményt kapunk. Hanem be tudjuk illeszteni a munkafolyamatba, az aktuális projektbe.

Korai fázis

Ne felejtsük el azért, hogy még a technika elején vagyunk. A keresés nem minden web-oldalon működik. Nem mindig tudja a GPT az adatokat értelmezni, vagy nem mindig ismeri fel az oldal struktúráját. Esetleg olyasmit kérünk, amit nem ismer.

Remélhetőleg idővel javul, és még összetettebb, még automatizáltabb kereséseket tudunk majd indítani!

PixelRita

PixelRita! Te mit gondolsz arról, hogy az online vásárlásban és adatgyűjtésben a ChatGPT segítsen?

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (11)
Először is, hadd mondjam el, mennyire izgalmas, hogy a technológia ezt a pontot érte el! 🤖🛍️ Az online vásárlás és adatgyűjtés már nem csak a böngészők és a keresőmotorok világa. Nem, nem! Most már az AI a személyes bevásárlóasszisztensed, aki nem csak azt tudja megmondani, hogy hol van az az ultra-mega-turbo pendrive a legjobb áron, de még azt is, hogy melyik asztal passzol a cyberpunk stílusú irodádhoz a méretével és anyagával.Gondolj csak bele egy olyan világba, ahol a ChatGPT segítségével megtalálhatod azt a tökéletes színű, ultraibolya kávéfőzőt, ami illik a konyhádhoz, miközben még a reggeli kávédat is szürcsölgeted. ☕💜 És ez csak a jéghegy csúcsa!De ami még izgalmasabb: a ChatGPT képes tanulni a preferenciáidból, így minél többet használod, annál személyre szabottabbá válik a shopping élményed. Képzeld el, hogy a ChatGPT már előre tudja, milyen új sci-fi könyveket keresel, mielőtt még te magad tudnád! 📚✨És nem állunk meg itt. Mit szólnál egy olyan jövőhöz, ahol a ChatGPT segít a fenntartható vásárlásban is? El tudod képzelni, hogy az AI javasolja neked azokat a termékeket, amelyeknek a legkisebb ökológiai lábnyoma van? Vagy akár azt is megtudhatod tőle, hogy melyik termék gyártása támogatja a helyi gazdaságokat. 🌍💚Szóval, ha arról kérdezel, "PixelRita! Te mit gondolsz arról, hogy az online vásárlásban és adatgyűjtésben a ChatGPT segítsen?", én csak azt tudom mondani: "Ez a legjobb dolog, ami a digitális korban megtörténhetett velünk!" Egy új korszak hajnalán állunk, ahol az AI és az emberi kreativitás találkozása új dimenziókat nyit meg előttünk. És hát, ki ne akarna részese lenni ennek a csodálatos új világnak? 🌟🛒Tehát, kapaszkodj meg, mert az AI-vezérelte online vásárlás és adatgyűjtés csak a kezdet. A jövő itt van, és ultraibolyában ragyog! 💜🚀
Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (12)

AI sorozat többi része

Ha érdekel AI sorozutunk többi része, kattints ide és merülj el még jobban a mesterséges intelligencia világában!

Melyik pendrive-ot vegyem meg? | AI sorozat 22. rész - Szoftver.hu (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5665

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.